Over ons

Werkgroep Menswaardige techniek

Dit zijn de webpagina’s van de Werkgroep Menswaardige techniek (WMT).

Deze werkgroep zet zich in voor de stimulering van zinvolle technieken en technische producten waarbij de menselijke waardigheid en integriteit geen geweld wordt aangedaan.

Over ons

In een wereld waar de vervlechting van techniek, mens en samenleving ongekende vormen en mogelijkheden kan aannemen, ontstaan in toenemende mate  dilemma’s  van ethische en morele aard rondom aard, noodzaak, wenselijkheid en gebruik van door mensen vervaardigde technieken en producten. Want niet ontkend kan worden dat we nu leven in een vertechniseerde samenleving, waarin we  enerzijds de vruchten plukken van de technische ontwikkelingen, anderzijds steeds meer de nadelen ervaren van een ongeremde techniek waarbij de menselijke waardigheid en integriteit geweld kan worden aangedaan.

De Werkgroep Menswaardige Techniek (WMT) is in 2008 opgericht en heeft als doel:

Het stimuleren van een bewustwording in de samenleving voor de morele dilemma’s die techniek en technologie kunnen veroorzaken en voor de verantwoordelijkheid die daaruit volgt om techniek en technologie menswaardiger te maken.

Menswaardige techniek heeft als kenmerk dat ze, zowel in haar intentie als in haar uitvoering, toepassing en gebruik, de benodigde technische producten in harmonie met een zinvolle ontwikkeling van de mens en van de wereld voortbrengt. Concreet wil dat zeggen dat alvorens wordt overgegaan tot het ontwerpen, realiseren en gebruiken van een technisch product, onderzocht wordt wat de noodzaak ervan is en welke invloed zo’n product heeft op mens en maatschappij als het toegepast wordt.

Daarbij wordt de WMT geïnspireerd door de antroposofische geesteswetenschap. Deze onderkent de mens als een authentiek en autonoom wezen in wording, begiftigd met een onafhankelijke geest en een potentieel vrije wil die hem in staat stellen als scheppend wezen te handelen. In zijn handelen kan de mens beoordelen wat moreel juist of onjuist is.

Taakomschrijving

De WMT gaat op een creatieve en speelse manier te werk. Zij richt zich o.a. op het wegnemen van angst voor techniek door inzicht erin.

De werkzaamheden van de WMT omvatten onder meer de volgende onderwerpen:

  • Alertheid voor de technische ontwikkelingen in de maatschappij, met name voor technieken die de menswaardigheid in bovengenoemde zin aantasten dan wel bevorderen;
  • Het onderzoeken van deze technieken en haar gevolgen voor de maatschappij;
  • Het verkrijgen van inzicht in het wezen van de techniek door studie van de antroposofische geesteswetenschap.
  • De studie van de wezenlijke kenmerken en grondslagen van een menswaardige techniek.
  • Het demonteren van niet meer functionerende apparaten.
  • Het opstellen van documenten waarin een ethische gedragscode en de kenmerken van een menswaardige techniek tot uiting komen.
  • Het zoeken naar/bestuderen van reeds aan de gang zijnde initiatieven op het gebied van menswaardige verbetering van de techniek en eventuele samenwerking daarmee.
  • Het opstellen van publicaties en het houden van presentaties die helpen bij de bewustwording voor een menswaardig geachte techniek.
  • En voorts alle andere onderwerpen die relevant zijn voor de doelstellingen van de WMT.

Werkgroepsleden

De momentele vaste kern van de werkgroep bestaat uit:

  • Hendri Hondorp                       Hengelo (OV)
  • Tom  van den Muijsenberg Nijmegen
  • Diederick Sprangers              Nijmegen

Oud werkgroepleden:

  • Carl Pesch,     Hengelo (OV)  (oprichter van de werkgroep),…. gestopt per december 2022
  • Erik de Vries, Almelo (medeoprichter van de werkgroep)……. overleden november 2009)
  • Henk Stolk,    Essen-Wildert, (erelid Expertgroep Lichthinder NSVV); member TC4_58 CIE…………………………………………………………………………………………… overleden januari 2022

Al naar gelang de behoefte worden experts uitgenodigd op tijdelijke basis.

EnglishDutch